miercuri, 4 septembrie 2013

Nokia iese de pe piata telefoanelor mobile, afacerea care i-a adus renume mondial.

Nokia, nume sinonim pentru pentru o perioada indelungata cu telefonul mobil de calitate, a fost nevoita sa renunte la afacerea care i-a adus renumele mondial, iesind de pe o piata pe care a dominat-o timp de 14 ani dupa ce nu a putut tine pasul cu revolutia inceputa de Apple si accelerata de Google, scrie Mediafax.
Compania finlandeza vinde catre Microsoft, pentru 3,79 miliarde de euro, divizia dezvoltatoare si producatoare de telefoane mobile.
 Mai departe, Nokia a cedat licentele catre Microsoft timp de 10 ani pentru portofoliul de brevete de inventie asociate telefoanelor mobile, in schimbul sumei de 1,65 miliarde euro, cu posibilitatea de prelungire a contractului pe termen nelimitat, semn ca finlandezii nu intentioneaza sa revina in viitorul apropiat la productia de terminale. Totodata, 32.000 de angajati Nokia, dintre care aproape 5.000 din Finlanda, vor trece sub umbrela Microsoft.
 Dupa transferul celor 32.000 de locuri de munca, Nokia ramane cu 56.000 de angajati.
 Nokia se va rezuma de acum inainte la operatiunile din zona echipamentelor pentru retele de telecomunicatii, servicii de navitatie si tehnologii avanste. Grupul finlandez a convenit in luna iulie preluarea, pentru 1,7 miliarde euro, a participatiei detinute de grupul german Siemens la compania mixta Nokia Siemens Networks, producatoare de echipamente de retea. Divizia a fost redenumita Nokia Solutions and Networks si concureaza cu nume precum Ericsson, Huawei si ZTE.
 Tranzactia cu Microsoft, care va fi achitata in cash, nu include serviciul de geolocatie si navigatie HERE, unul dintre principalele atuuri ale companiei finlandeze. Astfel, serviciul de harti va fi licentiat catre Microsoft in regim similar portofoliului de brevete.
 Marca Nokia va supravietui pe piata telefoanelor mobile. Astfel, Microsoft a incheiat un acord de licentiere pe 10 ani cu grupul finlandez pentru utilizarea marcii Nokia in ceea ce priveste telefoanele mobile existente si cele care vor fi dezvoltate in urmatoarea perioada, pe baza sistemelor de operare curente. Totodata, Nokia nu are dreptul de a utiliza marca omonima la niciun dispozitiv mobil pana la finele anului 2015.
 Pe langa suma de 5,4 miliarde euro platita de Microsoft pentru preluarea operatiunilor Nokia, grupul american s-a angajat sa imprumute compania finlandeza cu 1,5 miliarde euro, in trei transe a cate 500 milioane euro, prin intermediul unor obligatiuni convertibile in actiuni. Nokia poate accesa imprumutul in intregime sau partial.

De ce s-a prabusit Nokia?

Iesirea companiei finlandeze de pe piata telefoanelor mobile vine la scurt timp dupa ce in trimestrul al doilea din acest an vanzarile de smartphone-uri au depasit pentru prima data, la nivel mondial, livrarile de terminale fara functii avansate, segment unde Nokia era lider de piata.
 Nokia a pierdut 5 miliarde euro in ultimii doi ani, dupa restructurari si investitii masive in dezvoltarea de smartphone-uri, pentru a prinde din urma Apple, Google si Samsung. La inceputul acestui an, Nokia a renuntat la plata dividendelor pentru prima data in istoria de aproape 150 de ani a companiei.
 In 2007, anul aparitiei primului iPhone, Nokia avea o cota de 40% din piata telefoanelor mobile, care a scazut la 15% anul trecut. Nokia a cedat in 2012, dupa 14 ani, pozitia de lider pe piata telefoanelor mobile, fiind surclasata de grupul sud-coreean Samsung Electronics.
 Samsung a vandut in trimestrul al doilea al acestui an 113,4 milioane de telefoane mobile, revendicand 26,2% din piata globala, potrivit datelor IDC. Nokia s-a plasat pe locul al doilea, cu 61,1 milioane unitati si o cota de 14,1%.
 Situatia este dramatica pentru compania finlandeza pe segmentul smartphone. Nokia a pierdut pozitia de lider in 2011 si a coborat anul trecut pana pe locul 7 pe piata, avand o cota de sub 4%, in timp ce Apple si Samsung genereaza aproximativ jumatate din vanzari.

Nokia a produs, de-a lungul anilor, hartie, cauciucuri, cizme si cabluri
 Compania a fost infiintata in 1871, preluand denumirea raului Nokianvirta, si a parcurs peste 100 de ani ca producator de hartie, cauciucuri, cizme de cauciuc si cabluri. Nokia a produs primul telefon mobil in anul 1987, denumit Mobira Cityman.
 Telefonul a fost poreclit mai tarziu "Gorba", dupa aparitia unei fotografii in care fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov folosea terminalul finlandez. Dispozitivul avea o greutate de 800 de grame si un pret de 24.000 marci finlandeze, echivalentul curent a 4.650 euro.
 In 1992, Nokia a vandut afacerile care nu aveau legatura cu telefonia mobila si a lansat primul telefon GSM. Cel mai mare succes al companiei a fost Nokia 1100, lansat in 2003, care s-a vandut in 250 milioane de unitati si este pana in ziua de azi cel mai de succes produs electronic de consum la nivel mondial.

Lider mondial pe piata telefoanelor din anii '90 pana in 2012

Nokia s-a mentinut lider pe piata mondiala a telefoanelor mobile de la sfarsitul anilor '90 pana in 2012, cand a fost detronata de Samsung dupa mai multi ani de declin, incepand de la aparitia iPhone, in 2007.
 Capitalizarea de piata a Nokia a atins nivelul record in 2008, la 250 miliarde de dolari, dar a scazut cu peste 90% in ultimii 5 ani, declin reflectat si de pretul agreat in tranzactia cu Microsoft.
 Directorul general al Nokia, Stephen Elop, numit in 2010 cu misiunea de a revigora afacerile companiei in domeniul smartphone, a luat o serie de decizii controversate in Finlanda, care au prefigurat vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft.
 Anterior, Elop a fost vicepresedinte Microsoft pentru divizia business, fiind responsabil de pachetul de software Office. Dupa preluarea conducerii Nokia, executivul de nationalitate canadiana a renuntat la sistemele de operare utilizate de grupul finlandez, adoptand platforma Windows Phone dezvoltata de Microsoft printr-un parteneriat strans intre cele doua companii, marii intarziati ai revolutiei mobile.
 Desi asocierea a impus platforma Microsoft ca al treilea jucator pe piata smartphone, Windows Phone depasind in acest an BlackBerry - un alt lider decazut - mica victrorie este una amara avand in vedere ca Apple si Google controleaza 90% din sector, iar cresterea tot mai timida a pietei pare sa fie de partea producatorilor chinezi de terminale low-cost. Sistemul de operare Windows Phone a ajuns la o cota de piata de 3,7% in trimestrul al doilea, cu 8,7 milioane de smartphone-uri comercializate - aproape dublu fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut - marea majoritate produse de Nokia.

Finlanda deplange decaderea Nokia
 Chiar daca grupul a traversat crize mai serioase in cei 148 de ani de existenta, inclusiv doua razboaie mondiale si caderea Uniunii Sovietice, dezmembrarea companiei sub indrumarea lui Elop, primul strain ajuns la conducerea Nokia, este o lovitura grea pentru sentimentul national.
 "Multi finlandezi, inclusiv eu, au crescut cu telefoanele Nokia, acestea sunt o parte din viata noastra. Multe reactii initiale la aceasta decizie vor fi emotionale", comenteaza pe Twitter ministrul finlandez al Afacerilor Europene si Comertului Exterior, Alexander Stubb.
 Dupa instalarea la Nokia in 2010, Elop a anuntat peste 20.000 de concedieri si inchis toate unitatile de productie din Europa, transferand activitatile in locatii care ofera costuri mai mici, precum India si China. Parte a programului de restructurare, Nokia a anuntat in luna septembrie anului 2011 inchiderea fabricii din Romania, din Cluj, si concedierea a 2.200 de angajati. Grupul finlandez incepuse productia la Jucu, Cluj, in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.
 Elop a demisionat din functia de CEO al Nokia odata cu anuntarea tranzactiei si va reveni la Microsoft, unde va conduce divizia de produse electronice si servicii conexe. Pe langa smartphone-uri, divizia va produce consola de jocuri video Xbox si tabletele Surface. Canadianul este totodata unul dintre principalii candidati la functia de CEO al Microsoft, Steve Ballmer anuntand recent ca va demisiona in termen de 12 luni.

Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.